Κατάχρηση λέξεων-κλειδιών – Γιατί είναι λάθος τακτική

Υπήρχε κάποτε μια εποχή, όχι πολύ καιρό πριν, όπου η τακτική του «παραγεμίσματος» ενός site με λέξεις-κλειδιά έφερνε εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκείνη την εποχή, η συγκεκριμένη τακτική βοηθούσε πολύ κάποιον ούτως ώστε να χειραγωγήσει τη θέση κατάταξης στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διάφορα site να εμφανίζονται ψηλά στην κατάταξη απλά και μόνο παραγεμίζοντάς τα με διάφορες λέξεις-κλειδιά, ακόμη κι αν περιεχόμενό τους ήταν εντελώς άσχετο με αυτό που αναζητούσε ο χρήστης.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό δημιουργούσε μία πολύ κακή εμπειρία περιήγησης, αφού χανόταν πολύτιμος χρόνος στην ανάγνωση ενός περιεχομένου το οποίο αποδεικνυόταν άσχετο από αυτό που αναζητούσε ο χρήστης.

 

Oι κίνδυνοι της υπερ-βελτιστοποίησης

Πλέον, η κατάχρηση λέξεων-κλειδιών θεωρείται παρωχημένη και επικίνδυνη τακτική από την Google. Μάλιστα, η ίδια η Google ενδέχεται να επιβάλλει κυρώσεις σε ένα site αν αντιληφθεί ότι γίνεται κατάχρηση και, μάλιστα, έχει προειδοποιήσει ότι σκοπός της από δω και πέρα είναι:

«…Να αναβαθμίσουμε το “πεδίο της μάχης”. Να διακρίνουμε όλους εκείνους που κάνουν υπερ-βελτιστοποίηση (overly SEO), ελλείψει φαντασίας του περιεχομένου τους, από εκείνους που δημιουργούν πραγματικά εντυπωσιακό περιεχόμενο. Προσπαθούμε να κάνουμε τα Googlebot πιο έξυπνα, να βελτιὠσουμε τη σχετικότητα της αναζήτησης του περιεχομένου με αυτό που αναζητά ο χρήστης, ώστε να βελτιωθεί και η εμπειρία της περιήγησης».

Με λίγα λόγια, η Googgle απεχθάνεται την υπερ-φόρτωση των site με λέξεις-κλειδιά γιατί θεωρεί ότι σκοπός αυτού του site δεν είναι να προσφέρει μία ενδιαφέρουσα εμπειρία στον χρήστη, αλλά να υπερνικήσει τον αλγόριθμο των μηχανών αναζήτησης.

 

Υπερ-βελτιστοποίηση vs. αξιόπιστου SEO

Σίγουρα δεν θα έπρεπε να τρομοκρατηθείτε από τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματώσετε τις λέξεις-κλειδιά στο περιεχόμενό σας. Το σημαντικότερο δεν είναι να επικεντρωθείτε στο πώς θα κατανικήσετε τα robo-crawling-spider-bots, αλλά να δώσετε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Το βασικότερο είναι να χρησιμοποιήτε τις λέξεις-κλειδιά στα κείμενά σας με φυσικότητα και σωστή οργάνωση:

 

 

  1. Βρείτε τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν (μέσω του εργαλείου Keyword Planner της Google).
  2. Συγκεντρώστε και καταγράψτε όσες σας ενδιαφέρουν και βρίσκονται ψηλά στις αναζητήσεις.
  3. Οργανώστε τη διάρθρωση του περιεχομένου σας.
  4. Τώρα αρχίζει το δύσκολο κομμάτι…Σκεφτείτε, σκεφτείτε και ξανασκεφτείτε το περιεχόμενό σας! Γράψτε, σβήστε και ξαναγράψτε ώστε να ενσωματώσετε οργανικά τις λέξεις-κλειδιά και να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλού επιπεδού!

 

#Tips:

  • Μπείτε στη θέση του εν δυνάμει πελάτη σας!
  • Μην προσπαθήσετε να τον ξεγελάσετε!
  • Πείστε τον για τις υπηρεσίες ή για τα προϊόντα σας!

 

Για ακόμα πιο πολλά #tips και εξειδικευμένες συμβουλές πατήστε ΕΔΩ